Bent u op zoek naar een goede fysiotherapeut in Geleen?
Bij Fysiotherapie Lindenheuvel bent u in bekwame handen.

McKenzie Concept

McKenzieconcept

Uw Specialist :

Het McKenzieconcept is een behandelmethode voor a-specifieke rugklachten. De behandeling is in de jaren ‘50 van de 20e eeuw ontwikkeld door Robin McKenzie, een fysiotherapeut uit Nieuw Zeeland. Ontevreden over de bestaande behandelmogelijkheden voor rug- en nekpijn ontwikkelde hij door de jaren heen zelf een unieke methode. Omdat gebleken is dat voor 80% van de a-specifieke rug- en nekklachten geen duidelijke oorzaak aan te geven is, gaat het McKenzieconcept daarom niet uit van het zoeken naar de oorzaak maar van het klachtenbeeld. Er wordt gekeken hoe houding en bewegingen de klachten beïnvloeden en aan de hand daarvan wordt een behandelplan opgesteld.

Patroonherkenning

Bij uw eerste McKenzie-afspraak stellen we u enkele vragen gericht op patroonherkenning. We gaan uit van drie syndromen, waarvan de kenmerken goed omschreven zijn. Een syndroom is een geheel van klachten en verschijnselen. Onze vragen zijn dus gericht op het
herkennen van patronen. Wat past wel en wat past niet in de kenmerken van de syndromen?

Bewegingsonderzoek en centralisatiefenomeen

Daarna volgt een bewegingsonderzoek, waarbij we met herhaalde bewegingen bekijken wat de mechanische invloed is op de bestaande verschijnselen. Er wordt gekeken welke bewegingen of houdingen de symptomen verergeren en met welke bewegingen of houdingen de klachten gereduceerd kunnen worden.

Onder invloed van een langdurig aangehouden houding en herhaalde bewegingen kan de rugpijn zich naar het been verplaatsen of juist van het been naar de rug bewegen. De vermindering van de verschijnselen met het verplaatsen van de pijn in het been naar de rug wordt het centralisatiefenomeen genoemd. Door te onderzoeken welke houdingen en/of bewegingen dit centralisatiefenomeen optreed, kunnen we bepalen welk syndroom aanwezig is en kunnen we de juiste behandelingsmethode instellen.

McKenzie-oefeningen

De beweging die centralisatie en vermindering van klachten geeft, is bij McKenzie de voorkeursbeweging. Dit is meestal, maar niet altijd, het hol maken van de rug. Houdingen met een bolle rug m.n. zitten, moeten in dat geval zoveel mogelijk worden vermeden. Dit kan ondervangen worden door een klein kussentje of handdoek achter de rug te stoppen. Tevens is de McKenzie-aanpak erop gericht de patiënten zelf de “slechte” signalen te leren herkennen en daar vervolgens direct op te reageren d.m.v. het aanpassen van de houding en bewegingen. Daarnaast stellen we oefenprotocol op, zodat u thuis zelf de mogelijkheid heeft, direct uw eigen herstelproces in gang te zetten.